Άσκηση αντιμετώπισης σεισμικών καταστροφών και μαζικών απωλειών υγείας.

2022-12-11

Με την ενεργή συμμετοχή των εθελοντών του ΟΦΚΑΘ και με την παρουσία του Διοικητή Πυροσβεστικής Πολυγύρου ολοκληρώθηκε σήμερα 11 Δεκεμβρίου 2022 η άσκηση ετοιμότητας αντιμετώπισης σεισμικών καταστροφών στον Αγροτικό συνεταιρισμό Ορμύλιας Χαλκιδικής.

Με βάση το σενάριο της άσκησης προσομοίωσης καταστροφικού σεισμού 7,1 ρίχτερ σε εργοστάσιο παραγωγής ελιάς εν λειτουργιά στην περιοχή Ορμύλιας Χαλκιδικής με αναφορές για πυρκαγιά σε κτήριο, υλικές ζημίες, εγκλωβισμένοι εργάτες τραυματίες, και πιθανόν αγνοούμενοι στην ευρύτερη περιοχή.

Τμήματα του ΟΦΚΑΘ που ενεργοποιήθηκαν : το πυροσβεστικό τμήμα με το υπηρεσιακό πυροσβεστικό όχημα, το τμήμα τηλεπικοινωνιών, το τμήμα έρευνας αγνοουμένων, το τμήμα αντιμετώπισης καταστροφών και απεγκλωβισμού και το τμήμα υγειονομικού σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή, τον Κυνηγετικό σύλλογο Ορμύλιας και την Νοσοκόμα στο σπίτι.

Κατά την εξέλιξη του σεναρίου της άσκησης τα επιχειρησιακά τμήματα του ΟΦΚΑΘ, σε απόλυτη συνεργασία με τα εμπλεκόμενα επιχειρησιακά στελέχη της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής, του Κυνηγετικού συλλόγου Ορμύλιας και της Νοσοκόμας στο σπίτι εφάρμοσαν υποδειγματικά τις προβλεπόμενες πρακτικές και τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα σχετικά με την διαχείριση σεισμικών καταστροφών και μαζική απώλεια υγείας.

Θερμά συγχαρητήρια δόθηκαν από τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου όντας βασικός αξιολογητής ασκήσεως για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του ΟΦΚΑΘ στην αντιμετώπιση σεισμικών καταστροφών και μαζικής απώλειας υγείας.

Η συγκεκριμένη άσκηση που σχεδιάστηκε από τον ΟΦΚΑΘ είχε ως στόχο την αξιολόγηση σε επιχειρησιακό επίπεδο της ανταπόκρισης και της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρησιακών τμημάτων του ΟΦΚΑΘ κατά την αντιμετώπιση - διαχείριση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων.